De Ruiter bouwt nieuwe demokas

Nog een paar maanden en dan nemen wij officieel afscheid van het Tomato Experience Centre in ’s-Gravenzande, de demokas waar De Ruiter jarenlang open dagen organiseerde en professionals uit de tomatenbranche ontving. Maar dat is goed nieuws, want vanaf oktober nemen wij onze  intrek in een gloednieuwe, hypermoderne demokas met een nieuwe naam: De Ruiter Tomato Experience.

Demokas met belichting
Het assortiment van De Ruiter in de belichte teelt is ongekend groot en sluit naadloos aan op de toename van belichte kassen. In ruim 30% van alle kassen in de Benelux branden inmiddels lampen en dat neemt alleen maar toe. Daarom bouwt De Ruiter deze nieuwe demokas, zodat telers, voorlichters en andere professionals uit de branche zélf de prestaties van de rassen van De Ruiter en collega-zaadhuizen bekijken.

De nieuwe demokas wordt gebouwd in samenwerking met onze partner , Brabander-Zantman V.O.F. U vindt de bouwplaats aan de Narcissenweg 4 in Bleiswijk, bij de kassen die de compagnons Paul Zantman en Rob Brabander recentelijk kochten. De gloednieuwe kas beslaat straks 8.000 vierkante meter, waarvan 3.200 vierkante meter belicht wordt. Bij de kas wordt een prachtig ontmoetingscentrum ingericht met alle faciliteiten.

Slopen en bouwklaar maken
Juni stond helemaal in het teken van de sloop: de oude kas is met de grond gelijk gemaakt en het perceel is daarna door kassenbouwer Havecon bouwklaar gemaakt.

Feestelijke aftrap
Begin juli kondigde Havecon aan van start te kunnen gaan met de bouw. Dat leek De Ruiter reden om een feestelijke aftrap – letterlijk en figuurlijk – te organiseren. Op 5 juli kwamen alle partners en betrokkenen samen op het bouwterrein. En dat waren er nogal wat! Naast de mensen van De Ruiter, Brabander-Zantman en Havecon waren uiteraard ook de architecten en de mensen die betrokken zijn bij de techniek, financiers én wethouder Albert Abee van de gemeente Lansingerland.

Joost van Regteren (Monsanto EMEA TD Lead) trapte af met een korte toespraak over de geschiedenis van De Ruiter en de aanloop naar de nieuwe demokas. Daarna nam Paul Zantman het woord, gevolgd door een speech van een trotse wethouder Abee, die de De Ruiter Tomato Experience van harte welkom heette in de gemeente.

Henk van Bakel van Havecon, wethouder Abee, Joost van Regteren van De Ruiter en Paul Zantman hadden de eer om op grote hoogte de eerste bouten van de kas aan te draaien. De bijeenkomst werd afgesloten met een heuse aftrap: de voorgenoemde heren schoten een rood-witte De Ruiter Tomato door het eerste ‘staal’ van de aanstaande demokas.

Planning
De Ruiter en Brabander-Zantmannemen in oktober 2017 de eerste belichte kas in gebruik, zodat rond kerst de eerste tomaten geoogst kunnen worden. Begin 2018 zal de onbelichte kas dan worden aangeplant. Uiteraard staat er tegen die tijd een feestelijke opening op de agenda!

Intussen kunt u de bouw van week tot week volgen. Elke week publiceert De Ruiter in update in woord en beeld op deze website.

Laatste open dag
Op woensdag 6 september 2017 van 13.00 tot 17.00 uur organiseert De Ruiter de allerlaatste open dag in het ‘oude’ Tomato Experience Centre (Strandweg 19, 2691 KE ’s-Gravenzande). U bent van harte welkom om afscheid te komen nemen.

Hieronder ziet u nog enkele mooie beelden die onze huisfotograaf Michel Heerkens maakte.

Slopen en bouwklaar maken:

De ‘kick off’!

Vragen of suggesties? Vertel het ons!