Gezondheid van zaden

Zorg voor de gezondheid van zaden

Seminis heeft het SHIELD-programma ontwikkeld om via slimme innovatie te zorgen voor gezonde zaden. Seminis stelt alles in het werk om telers gezonde groentezaden te bezorgen. Om te garanderen dat we u de beste opties bieden als het gaat om de gezondheid van zaden, hebben we het SHIELD-programma ontwikkeld. SHIELD is een uitgebreid programma, dat o.a. zaadschoning en controles op de gezondheid van zaden en veldinspecties omvat, zodat u over zo gezond mogelijke zaden kunt beschikken.

SHIELD staat voor: Seed (zaad), Health (gezondheid), Innovation (innovatie) en Excellence (uitmuntendheid) door Leadership (leiderschap) en Discipline

Seminis_Shield-image_NL

SHIELD is erop gericht om telers van gezonde groentezaden te voorzien, door:

• De zekerheid dat onze klanten schone en kwalitatief hoogwaardige zaden kopen.
• Samenwerking met nationale en internationale groepen uit de sector, die zich inzetten voor gezonde zaden, om zo de wereldwijde.
• zaadtoevoer voor telers gezond en duurzaam te houden.
• Informatie, technologie, voorlichting en opleiding over de gezondheid van zaden toegankelijk te maken ter ondersteuning van de kennis van telers op het gebied van gezondheidsnormen voor zaden, testen en veldbeheer.
• Fytopathologie om de zaden te beschermen tegen oude en nieuwe ziekten.
• Testen op en volgen van door zaden overgebrachte ziekten, om de zaden gezond te houden.
• Technologie te ontwikkelen voor het snel oplossen van gezondheidsproblemen met zaden en die de basis is voor de toevoer van schone zaden.
• Iedere klant van Seminis kan bij elke gekochte hoeveelheid zaden rekenen op de extra garantie dankzij het SHIELD-programma.
• Neem voor meer informatie over de gezondheid van zaden en het SHIELD-programma contact op met een van onze SHIELD-teamleden.

Verzorging van zaden
Zaden zijn levende organismen en verkeerde behandeling of opslag kan hun prestaties ernstig aantasten. Seminis raadt aan om alle zaden, behalve zaad dat een priming- of post priming-behandeling heeft ondergaan, binnen twee jaar na aankoop te gebruiken. Als u de volgende tips toepast, garanderen we u een zo lang mogelijke houdbaarheid:

TEMPERATUUR
Bij een hoge temperatuur en vochtigheid kan de kiemkracht van zaden verminderen. Daarom moet het zaad in afgesloten vaten op een koele, droge plaats worden bewaard en mag het niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Seminis verpakt haar zaad bij een vochtigheidspercentage zoals aanbevolen door de sector. De vaten moeten gesloten blijven om te voorkomen dat vocht de zaden aantast.

We adviseren u om onbehandeld zaad en zaad behandeld met een schimmeldodend middel te bewaren bij een temperatuur van 15°C (60 °F). Zaad dat geprimed is of behandeld met insecticide moet bij een temperatuur van 1-5°C (33,8-41°F) worden bewaard. In het algemeen: elke verlaging van de bewaartemperatuur met 5°C verdubbelt de gemiddelde houdbaarheid van het zaad.

TRANSPORT
Wanneer zaad wordt verscheept, moet dit bij dezelfde temperatuur gebeuren als bij bewaring. Het mag niet worden bewaard in de buurt van een warmtebron of direct worden blootgesteld aan de zon. Aan boord van een schip moet het zaad benedendeks en uit de buurt van boilers of andere warmtebronnen worden bewaard. Vermijd ook tijdens het laden en lossen dat het zaad in direct zonlicht of op een warme of vochtige plek wordt geplaatst.

VOORZICHTIG BEHANDELEN
Zaad kan door ruwe behandeling worden beschadigd. Rond elk zaadje zit een hard maar broos velletje, dat het levende organisme binnenin beschermt. Zaad van maïs, erwten en bonen is vooral kwetsbaar bij ruwe behandeling. Er mag niet worden gegooid met zakken waarin deze zaden zitten. Ze mogen ook niet vallen, want dan kunnen de velletjes rond de zaden en de zaadembryo’s barsten, waardoor het zaad zich niet goed kan ontwikkelen.

KIEMPROEVEN
We raden u aan om met elke zaadpartij om de zes maanden (elke drie maanden voor geprimed zaad) een kiemproef te doen. De kiemproef moet worden uitgevoerd in een laboratorium volgens ISTA- of andere nationaal of internationaal erkende regels. De resultaten van de kiemproeven op het veld kunnen verschillen van de labresultaten en mogen niet op de etiketten toegevoegd worden.

Zaadinformatie
De volgende lijst biedt extra informatie over veelgebruikte concepten in verband met de verzorging en opslag van groentezaden:

GEPRIMED ZAAD
Een deel van het zaad wordt geprimed – dat is een proces waarbij het zaad bijna tot op het punt van ontkieming wordt gebracht. Door het zaad te primen, kan het beter groeien, vooral onder stressvolle omstandigheden. Aangezien het primingsproces de houdbaarheid van zaden vermindert, moet geprimed zaad geplant worden in hetzelfde jaar als waarin het geprimed is.

Seminis beveelt aan om geprimed zaad te bewaren bij een temperatuur van 1° – 5°C (33,8° – 41°F). Bovendien moet elke drie maanden een kiemproef worden uitgevoerd.

POST PRIMING-TECHNOLOGIE
Post Priming-behandeling is de jongste innovatie van Seminis. Dit is een zaadverbeteringstechnologie die de houdbaarheid van het geprimede zaad niet met weken, maar zelfs met maanden verlengt. Niet alleen wordt de houdbaarheid van de zaden verbeterd, Post Priming-technologie biedt de potentiele verbetering dat zaailingen sneller boven komen, uniformer groeien en beter bestand zijn tegen de stress van allerlei omgevingsfactoren.

De Seminis Post Priming-behandeling is verkrijgbaar voor tomaat, paprika, ui, en komkommerachtigen.

COATING
Seminis biedt coatingtoepassingen die essentieel zijn voor een optimale prestatie. Seminis coating is verkrijgbaar voor Seminis sla-, ui-, tomaat- en wortelzaad. De poeders die in ons coatingproces worden gebruikt in combinatie met onze geavanceerde genetica, zorgen voor een optimaal resultaat onder zowel barse als normale klimaatomstandigheden.

Vragen of suggesties? Vertel het ons!